Introductie
In dit blog zijn de activiteiten van het KEOZ/ comeniusproject beschreven. Het Comeniusproject Stepping stone voor superdiverse talenten focust zich op samenwerking met externe partners op gezamenlijk workshops maar is ingebed in een compleet aanbod in studiejaar 3 binnen het Practicum. Hier worden de toekomstige kunstdocenten ingezet bij de belangrijke stappen van talentontwikkeling en studiekeuze: talentherkenning en ontwikkeling (Workshops en netwerkavonden), Studiekeuze (open dagen) en Selectie (toelatingen).
Netwerkavond Gespecialiseerd Onderwijs – 15 april 2025
Het gespecialiseerd onderwijs biedt een rijke context voor kunsteducatie. Beeldende expressie is voor bijna iedereen toegankelijk, ongeacht leeruitdagingen, en draagt bovendien bij aan het welzijn van leerlingen. Tijdens deze avond kwamen ruim 50 professionals samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Er werden waardevolle contacten gelegd tussen studenten, stageplekken en organisaties.
Binnen het Comeniusproject werken we nauw samen met CominBeeld, dat kansen creëert voor langdurig thuiszittende jongeren en leerlingen met een fysieke en/of mentale uitdaging.
Toelatingen DBKV februari-juni 2025
In 5 sessie ontvangen teams van 3e jaars studenten en docenten van de opleiding DBKV de vol- en deeltijdkandidaten die zich hebben aangemeld voor de opleiding(DBKV). In een training voorafgaand aan dit selectiemoment worden de assessoren meegenomen in een andere visie op toelating. Niet meer voornamelijk het kunnen (portfoliowerkstukken) maar ook het willen en de achtergrond van de kandidaten gaat een rol spelen in wat we matching zijn gaan noemen. Net als bij de open dagen gaat het niet of de kandidaat ‘past bij de opleiding’ maar of wij de opleiding passend kunnen maken voor de ontwikkeling van het talent. Met een workshop, gesprek, portfolio, gestructureerde vragenlijst en thuisopdracht hebben kandidaat maar ook de studenten (toekomstige kunstdocenten) een plek waarin er anders naar talent wordt gekeken.
Netwerkavond (On)gezien Talent – 14 januari 2025
Een volle zaal bij Magbon (CMNITY) voor de 2e netwerkavond waar 70 deelnemers in gesprek gingen over het vaak verborgen talent in Rotterdam. Onder leiding van Giorgio Costa deelden panelleden Wouter Muste, Gordon Sana, Barbara Luns, Anne-Rieke Hendriks, Damini Bhugwansing en Mitchel Samson hun inzichten.
Belangrijke conclusies:
Meer samenwerking tussen grote en kleine spelers in formeel en informeel onderwijs.
Erkenning voor nieuwe artistieke praktijken om Rotterdams talent verder te laten bloeien.
Tijdens een speeddategedeelte maakten deelnemers kennis met elkaars ‘ongeziene’ talenten. CominBeeld presenteerde de eerste mini-docu over autodidacten, een mogelijke basis voor het eindresultaat van het Comeniusproject.
Netwerkavond MBO-onderwijs – 19 november 2024
Studenten van het 3e jaar organiseren de drie netwerkavonden met begeleiding van onze docenten (Linda Ammerlaan, Franciska Wierenga en Evita de Roode). Deze avond belichtte verschillende perspectieven op het MBO, de studenten en kansen voor kunsteducatie. Studenten van de Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) ontmoetten professionals uit het veld.
Belangrijke inzichten:
Het MBO is een cruciale steppingstone naar het hoger kunstonderwijs, mede dankzij scholen als Hout- en Meubileringscollege (HMC) en Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR).
Ivar Hennep (GLR), Pamela Berithoe (Techniekcollege), Kasper Tinus (GLR) en Roy de Regt (HMC) deelden hun ervaringen als docent en student.
Daan Emmen (SKVR) benadrukte de verbinding tussen formeel en informeel MBO-onderwijs.
Met een regionale rol in het opleiden van bekwame én bevoegde MBO-docenten, draagt de DBKV bij aan de onderwijskwaliteit.
Open dag, 10 november 2024
Samen met de collega’s van de opleiding hebben de studenten de regie gekregen over de eerste van 4 open dagen. Het doel is om de opleiding te presenteren als een plek waar iedereen welkom is die de ambitie heeft om zich verder te ontwikkelen in de kunsteducatie. Daar waar in het verleden de slogan ‘wie zoeken wij’ in de powerpoint verscheen, is deze nu vervangen door ‘wie ben jij?’ waarmee de opleiding aangeeft dat de bagage en identiteit van de kandidaat centraal staat en niet de vraag of deze bij de opleiding past.
Gastlessen Partners studiejaar 24-25 – 8 oktober 2024
De vier partners die dit jaar talentworkshops verzorgen, stelden zich voor aan de derdejaars deeltijdstudenten. Een inspirerende avond, waarbij studenten kennismaakten met informele organisaties en nieuwe perspectieven op kunst, educatie en talent. Tailors & Wearers, Mesh, CominBeeld en Cultnorth gaven korte presentaties over wat zij doen, wat hun doel is, wat hun doelgroepen zijn en wie zij zelf zijn. Op grond van deze presentatie konden studenten kiezen voor een van de partners of een van de drie andere opties: Meedoen bij de toelatingen, opendagen of netwerkavonden organiseren. Hiermee is een groot deel van het proces van talentontwikkeling, studiekeuze en succes bij de toelating onderdeel van de studie van de toekomende generatie kunstdocenten.
Afspraken met Partners CEL – 24 september 2024
Eerste overleg met vier partners over opzet, planning en kaders van het project. Ook bespraken we de impact van landelijke en lokale bezuinigingen op kunst- en cultuureducatie. Uiteindelijk hebben we praktische afspraken gemaakt over wanneer de workshops plaatsvinden, wat de uitgangspunten zijn en zeker niet onbelangrijk hoe de partners hun inzet vergoed krijgen.
Partners:
- Tailors & Wearers
- Mesh (voorheen Spots&Colors)
- CominBeeld
- Cultnorth (workshops)
- Makers op Zuid & CMNITY (hosting activiteiten)