Leisure & Events Management

Als student Leisure & Events Management leer je hoe je mensen gelukkiger kunt maken en steden nóg aantrekkelijker om in te wonen of te bezoeken. Bij de Willem de Kooning Academie, midden in de stad, pak je op een creatieve manier verschillende uitdagingen tegelijk aan. Check een paar projecten van onze studenten van afgelopen jaar: 

  • In buurten waar mensen elkaar nauwelijks nog kennen, regel jij na een succesvolle subsidie van de Gemeente Rotterdam een buurtontbijt met live muziek.
  • Je organiseert een clubavond waar niet alleen DJ’s draaien, maar ook kunst van WdKA-studenten te zien is die jij hebt gecureerd.
  • Samen met studenten van Fashion Design zet je een modeshow op, op een plek die meer aandacht verdient.
  •  Met onze 3D-printer maak je buttons die je op straat gebruikt om gesprekken op gang te brengen over taboes zoals straatintimidatie.
  •  In samenwerking met een kunstenaar, projectpartner en verfleverancier Sikkens maak je een buitenruimte in transitiegebied Amsterdam-Sloterdijk aantrekkelijker.
  • In je vrije keuzeruimte leer je video editing in ons Image & Sound Station. Na je documentaire te hebben afgerond, organiseer je je eigen filmavond in Theater Zuidplein.

Op jouw manier draag je bij aan een samenleving waar er een aanbod is voor écht iedereen. En dat doe je samen met andere creatieve makers die je in de wandelgangen van de academie ontmoet. Klaar voor een vrijetijdsstudie in de stad van handen-uit-de-mouwen?

 

Vrije tijd wordt jouw studie!

Vrije tijd gaat al lang niet meer over de tijd die je vrij bent (bijvoorbeeld van school of werk), maar ook over een kijk op het leven. Het gaat over vrije tijd inzetten voor zelfontplooiing, ontwikkelen van identiteit, ontspanning, mensen blij maken of je inzetten voor maatschappelijke veranderingen. Ook zegt vrije tijd iets over hoe we onze economie inrichten, hoe we kunst en cultuur waarderen en de manier waarop we samenleven.  Dit zijn allemaal onderwerpen die je samen met je medestudenten, docenten en andere experts en ervaringsdeskundigen onderzoekt. Zo oefen je invloed uit op hoe mensen hun vrije tijd besteden. En dat is een wereld die nooit verveelt!

Studeren begint met jouw interesse en eindigt met impact maken

Vanaf het begin van de opleiding werk je samen met medestudenten aan verschillende projecten. Je begint met een onderwerp dat je fascineert en werkt vervolgens aan het ontwikkelen van een belevenis:  van een Spoken Word-avond tot een eigen podcast en van een muziekevenement tot aan een interactief kunstwerk.

De opleiding Leisure & Events Management is multidisciplinair. Individueel leer je bijvoorbeeld over  psychologie, sociologie, economie, geografie, filosofie en marketing, waardoor je menselijk gedrag steeds beter zult begrijpen. Dat komt goed van pas wanneer je tijdens je project de straat opgaat, experimenteert, je ideeën test, ze aanscherpt en je belevenis uiteindelijk ook écht uitvoert. Daarbij krijg je de vrijheid om uit te zoeken waar jouw hart sneller van gaat kloppen. We gebruiken elk project om te zien wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Zo word je steeds meer een professionele en mensgerichte onderzoeker en producent.

Inspirerende studenten en docenten

Jouw toekomstige medestudenten zijn open-minded, hebben een goede mix van creatieve en zakelijke talenten, houden van een feestje en willen bijdragen aan grote en kleine veranderingen in de stad. Ze stappen maar al te graag het buurthuis in om mensen daar ‘t hemd van het lijf te vragen. En de docenten? Die denken graag met je mee en gebruiken daarvoor hun netwerk, ervaring en een berg aan theoretische kennis.

Afstuderen en aan het werk

Afstuderen doe je door te laten zien dat het anders kan. Trek jij een nieuw publiek naar Theater Rotterdam of ga je de grenzen verleggen in de nachtcultuur? Misschien ontwikkel je een project voor dementerende ouderen, werk je aan de programmering van Poppodium Annabel, of lanceert de gemeente een campagne die jongeren bereikt dankzij jouw creatieve aanpak. Eenmaal afgestudeerd, ga je aan de slag als producent, event manager, stadsprogrammeur, beleidsadviseur of zelfstandig ondernemer in een veld waar jouw eigen interesses liggen en waar jouw ideeën hard nodig zijn.

Wat kun je ermee?

Na je studie kun je op zowel uitvoerend als strategisch niveau belevenissen ontwerpen en produceren voor diverse organisaties en doelgroepen.

Als Leisure producer kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

  • ondernemer in de creatieve en culturele industrie;
  • projectleider citybranding van een (grote) stad;
  • programmeur van muziekpodia of festivals;
  • eventmanager/coördinator in de muziek- of cultuurbranche.

Bekijk hier de Leisure and Events Management brochure voor meer informatie.

Onze alumni werken op plekken als: Cultuur Concreet, Theater Zuidplein, Architectuur Instituut Rotterdam (AIR), de Kunsthal, Rotterdam Festivals, MOJO Concerts, Dutch Design Week, De Plekkenmakers, Poppodium PAARD, Het Nieuwe Instituut en diverse gemeenten door Nederland of worden zelfstandig ondernemer.

Kennismaken met onze alumni?

Bekijk hier onze alumni profielen.

 

Toelating (Studiekeuzecheck)

Let op: je moet in eerste instantie voldoen aan de toelatingsvoorwaarden die centraal gesteld zijn voor de opleidingen Leisure & Events Management (Economie is verplicht). Je bent zelf verantwoordelijk om tijdig eventuele deficiënties weg te werken (doorgaans voor de start van de zomervakantie). Hiernaast voer je nog een Studiekeuzecheck (SKC)-gesprek met een van de docenten van de opleiding. Zij bepalen op basis van je motivatie of ze een match zien met de opleiding. Vragen over de toelating? Neem contact op met wdka.admission@hr.nl.

Lees hier meer over de toelating (Studiekeuzecheck) en toelatingsvoorwaarden.

Open Dagen

Op zaterdag 15 februari, 2025 hosten wij van 10.00 - 15.00 uur een Open Dag  op de Willem de Kooning Academie. Wil jij weten meer weten hoe wij de toekomst van Leisure gaan veranderen? En wil jij onze studenten en docenten ontmoeten?  Meld je  hier aan voor de Open dag van 15 februari 2025.

Heb je vragen? Mail dan naar wdka.leisure@hr.nl of stuur een dm via onze Instagram wdka_leisure.

Open Avond

Op donderdag 12 december 2024 organiseren wij van 16.00 - 20.00 uur een Open Avond op de  Academie. Wil jij weten meer weten hoe wij de toekomst van Leisure gaan veranderen? En wil jij onze studenten en docenten ontmoeten? Kom dan naar onze Open Avond. Meld je hier aan.

Volgende open avonden zijn op donderdag 27 maart 2025 en donderdag 12 juni 2025. Aanmelden is nog niet mogelijk.

Proefstuderen

Wil je ervaren hoe studeren aan de opleiding Leisure & Events Management er in de praktijk uitziet? Tijdens de proefstudeerdag op donderdag 28 november van 15.00 - 17.00 uur krijg je een goede indruk van de opleiding, werk je samen met ons aan maatschappelijke vraagstukken en proef je de sfeer van de Academie. Meld je hier aan.

Volgende proefstudeerdag is op 10 april 2025. Aanmelden is nog niet mogelijk.

Heb je vragen? Mail dan naar wdka.leisure@hr.nl of stuur een dm via onze Instagram wdka_leisure. Vragen over toelating wdka.admission@hr.nl

Social Media

Leisure & Events Management heeft haar eigen Instagram account @wdka_leisure. Volg hier het leven van onze huidige studenten en kom meer over de studie en haar studenten te weten.

Op LinkedIn delen we vacatures en informatie uit ons netwerk www.linkedin.com/company/wdkaleisure.

 

 

Header image: Danielle van der Veeken

Extra aanbod

Plusprogramma

Wij bieden je de mogelijkheid om je, in overleg met je coach, tijdens de Plusweken te verdiepen in de thema's die jou aanspreken en helpen om je verder te ontwikkelen. Dit kan een (online) training Adobe InDesign inhouden, het organiseren van een event, veldonderzoek naar museumbeleving op basis van de aangeboden theorie, een reeks interviews afnemen met professionals in wiens voetsporen je wil treden, een ondernemingsplan schrijven om jezelf in te gaan schrijven als freelancer bij de Kamer van Koophandel, en ga zo maar door.

Electives

Het onderwijs wordt in januari en juni met een week onderbroken zodat jij deel kan nemen aan een elective (keuzevak), die speciaal door de verschillende opleidingen van de Willem de Kooning Academie zijn ontwikkeld voor studenten. Hier kan je de kans grijpen om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en daarmee vul je jouw specifieke leerbehoefte in.

Werken in Stations

De Stations (creatieve werkplaatsen) zijn dé plek voor onderwijs en onderzoek: voor uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën met je medestudenten. Iedereen is welkom om daar te werken, ongeacht de opleiding die je binnen de WdKA volgt.

Stations: Business Station, Drawing Station, Education Station, Fabric Station, Image & Sound Station, Interaction Station, Living Station, Material Station, Publication Station & Research Station. Meer informatie over de stations vind je op: www.wdka.nl/stations.

Kennis en vaardigheden

  • Belevenis ontwerp
  • Programma ontwikkeling
  • Waardepropositie ontwerp
  • Cultureel ondernemerschap
  • Projectmanagement
  • Waardecreatie
  • Innovator met leisure als (strategisch) middel
  • Conceptontwikkeling
  • Communicatie en branding
  • Event organisatie
  • en meer...

Beroepen

  • Programmamaker
  • Producent
  • Cultureel ondernemer
  • Conceptontwikkelaar
  • Projectmedewerker/-leider
  • Beleidsmedewerker
  • Event manager
  • Gebieds-/omgevingsmanager
  • Citymarketeer
  • ...en meer

Want to study at Willem de Kooning Academy?

Apply now

Experience 4 years at WdKA

Explore
Student Work

Graduation Series: Carmina Lacruz

Read the story
Meet the tutor

Meet the Tutor: Ofra Beenen

Read the story
Student Work

Student Work: Ruben Griffioen

Read the story